In Nederland is het homohuwelijk inmiddels wettelijk erkend

Internationaal familierechtHoewel het homohuwelijk in steeds meer landen wettelijk wordt erkend, is dat nog lang niet overal het geval. Als u dan naar het buitenland verhuist, is het de vraag of uw huwelijk in dat land wordt erkend. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor (partner)pensioen aanspraken, erfrecht en voor de vermogensrechtelijke relatie tussen u en uw partner.

Duomoeder

Als u kinderen hebt, is het de vraag wat de juridische relatie is tussen de niet biologische moeder of de vader van uw kind. Sinds 1 april 2014 is – als er sprake is van een onbekende donor – de niet biologische moeder van een kind dat geboren wordt binnen een lesbisch huwelijk, automatisch de moeder van het kind. Dit moederschap zal lang niet in alle andere landen worden erkend. Het kan dan belangrijk zijn om hierover goed na te denken en zo nodig juridische stappen te nemen.

Goed advies belangrijk

Het is in alle hier genoemde gevallen van belang om op tijd deskundig juridisch advies in te winnen. De gevolgen van een verhuizing naar het buitenland kunnen voor een homostel, al dan niet met kinderen, verstrekkend zijn. Door vooraf goed over de mogelijke gevolgen na te denken, kunnen nadelige gevolgen zo veel mogelijk beperkt worden. Ook kan het voorkomen dat u geconfronteerd wordt met problemen omdat uw homohuwelijk niet wordt erkend of omdat uw relatie met uw kind niet wordt erkend. Ook dan is een gedegen juridisch advies essentieel. Donckhof kan u bij al deze vragen op deskundige wijze bijstaan. Waar nodig met inzet van het netwerk van specialisten en buitenlandse advocaten dat zo nodig ingeschakeld kan worden.

Ga direct naar…

De rechten voor homoseksuele stellen zijn niet overal zo goed geregeld als in Nederland.

Gaat u naar het buitenland verhuizen met uw partner van gelijk geslacht?

Donckhof Advocatuur & Mediation heeft veel ervaring op dit gebied. Heleen Scheer kan uw vragen beantwoorden en u juridisch bijstaan. Neem gerust contact op.