Mijn dochter ontvoerd door haar vader

Voor welk probleem heb je contact opgenomen met Donckhof Advocatuur & Mediation?

Ik heb contact opgenomen met Heleen Scheer omdat mijn ex mijn dochter illegaal had meegenomen, ontvoerd eigenlijk, vanuit Litouwen naar Nederland. Mijn ex heeft zich lange tijd samen met mijn dochter verborgen gehouden in Nederland. In die tijd had ik bijna geen mogelijkheid om contact met haar te hebben en haar vader gaf me nauwelijks fatsoenlijke informatie over haar. Hij was niet van plan om met haar naar Litouwen terug te komen, en hij intimideerde me door te dreigen dat ik haar nooit meer zou zien.

Het ergste moment was de dag van de zitting. Ik was heel zenuwachtig, maar hij kwam niet opdagen. Hij was, nadat ik de procedure was gestart, samen met mijn dochter naar Marokko, dus buiten Europa, gevlucht. Ik vreesde dat ik mijn dochter nooit meer zou zien. Gelukkig heeft Interpol hem toen op een internationale signaleringslijst gezet. Uiteindelijk is hij na twee weken in Marokko gearresteerd. Ik heb mijn dochter toen in Marokko opgehaald en hij heeft nog twee maanden in Marokko in de gevangenis gezeten.

Heleen Scheer heeft me heel goed bijgestaan, zij heeft me onder andere geholpen met alle procedures en bij het zoeken van hulp bij de politie. Ze begreep heel goed dat dit voor mij, alleen in een vreemd land, echt niet makkelijk was.

Hoe heeft Donckhof jou geholpen?

Om mijn dochter terug te krijgen, heb ik contact opgenomen met de “Children Rights and Adoption Service” in Litouwen. Deze instantie heeft de benodigde documenten naar de Nederlandse autoriteiten gestuurd. Om in Nederland een procedure te starten, had ik een advocaat nodig. Van de Nederlandse autoriteiten heb ik een lijst met advocaten gekregen. Ik heb een aantal advocaten benaderd en van een aantal daarvan een reactie gekregen. Bij de keuze voor één van de advocaten, ben ik op mijn gevoel afgegaan en heb ik Heleen Scheer uitgekozen. In die keuze ben ik zeker niet teleurgesteld, want gedurende de hele periode waarin we contact hadden, hebben we elkaar zeer goed begrepen en hebben we uiteindelijk het gewenste resultaat behaald. Heleen Scheer heeft mij heel vakkundig bijgestaan. Ik weet niet hoe ik het zonder haar gered zou hebben.

Hoe heb je de hele procedure ervaren?

Het was uiteraard heel erg spannend, maar ook positief en productief. We hebben alle stappen heel goed doorlopen; ik vind dat Heleen Scheer heel goed in staat is om je te vertegenwoordigen in dit soort procedures. Als ik het nog een keer over moest doen, had ik het precies zo gedaan. Heleen heeft er alles aangedaan om mijn dochter bij mij terug te krijgen, zodat we samen terug konden naar Litouwen.

Kun je aangeven wat de werkwijze van Heleen Scheer typeert?

Ik vind dat ze snel werkt, prioriteiten kan stellen en ter zake kundig is. Daarbij concentreerde ze zich op de situatie van het moment, wat mij veel vertrouwen gaf. Daar komt bij dat ze heel veel inlevingsvermogen heeft.

Zou je Heleen Scheer aanbevelen?

Zonder twijfel, mensen die in een vergelijkbare situatie zitten zou ik zeker aanbevelen Heleen Scheer in te schakelen.

Mijn ex hield zich niet aan afspraken

Wat is je verhaal? Waarom heb je een beroep op een advocaat moeten doen?

Ik ben 6 jaar geleden gescheiden. Mijn ex was verslaafd en het lukte hem niet om te stoppen met drugs. Ook toen ik zwanger was, veranderde dat niet. Uiteindelijk ben ik weggegaan. In eerste instantie leken we een goede omgangsregeling te hebben getroffen, maar in de praktijk liep het niet, vooral door de verslaving van mijn ex. Hij heeft op verschillende plaatsen gewoond, maakte schulden, kwam afspraken nooit na. Iedere keer was er weer wat nieuws. Vanaf het begin was Heleen bij het proces, de echtscheiding en ook daarna met andere procedures, betrokken. Alles bij elkaar zijn we meer dan 5 jaar bezig geweest met alle procedures. Het was eigenlijk net afgerond, stond hij vorige week weer onverwachts bij het voetbalveld. Dan zit de schrik er toch weer in. Ik heb direct contact met Heleen opgenomen en weer aangifte gedaan.

Hoe was het, om de stap naar een advocaat te moeten maken?

We  hebben in eerste instantie mediation geprobeerd. Maar dat werkte niet, hij hield zich niet aan de afspraken. Dan word je dus voor het blok gezet, ik moest de stap naar een advocaat wel maken. In mijn eentje kon ik het niet aan.

Toen ben je dus bij Heleen Scheer terechtgekomen. Hoe ben je bij haar gekomen?

Ik verdien niet zo veel, dus moest gebruik maken van de mogelijkheid van toevoegingen. Via iemand op het werk kwam ik bij Heleen. Ik was helemaal niet bekend met advocaten, dus dan vertrouw je daarop. Het was prettig dat ze in Utrecht zit, vlak bij mijn werk.

Kun je aangeven hoe je het hele proces met Heleen ervaren hebt, en wat haar werkwijze typeert?

Ze is continu heel betrokken geweest, ze belde regelmatig om te vragen hoe het ging. Ook in de emoties kon ze me goed bijstaan. Daarnaast is ze heel professioneel, ze weet welke juridische stappen genomen moeten worden en ze neemt de tijd om daarover uitleg te geven. Ja, gewoon een heel prettig persoon en een goede advocaat.

Wat heeft je aangesproken in de werkwijze?

Dat je altijd even kunt bellen of mailen. Ik heb gelukkig niet veel ervaring met advocaten, maar voor mij was het heel prettig dat ze, als er weer wat gebeurde, altijd gelijk actie ondernam.

Als iemand een advocaat zoekt, wat zou je hem of haar dan willen meegeven?

Zoek een goede, iemand waar je wat aan hebt, die gespecialiseerd is. En zorg dat je alles opschrijft in een agenda of dagboek of zo.

Zou je Heleen aanbevelen bij hen?

Jazeker!

Tenslotte: hoe gaat het nu met je, na zo’n lange periode?

Goed; het heeft even geduurd, maar ik heb nu alles weer op de rit.

Een complexe echtscheiding

Wat is je verhaal over je scheiding?

Onze echtscheiding was redelijk complex. Dat komt onder meer doordat wij een eigen zaak en een eigen woning hadden. We hebben ook twee kinderen. We vonden het, ook vanwege de kinderen, belangrijk dat we tot een goede verdeling zouden komen, en wilden allebei met een goed gevoel verder. Alles bij elkaar heeft de hele procedure van de scheiding zo’n twee jaar geduurd.

Mijn ex en ik hadden beiden een eigen advocaat en dan is het in het heetst van de strijd soms moeilijk om dat goede gevoel te bewaren. Als beide advocaten dan met de hakken in het zand blijven staan, schiet het niet op. Op advies van Heleen hebben we al vrij snel een financieel adviseur ingeschakeld. Deze adviseur heeft eerst de financiële situatie in kaart gebracht. Mijn ex had ook een financieel adviseur. Beide financiële adviseurs hebben met elkaar de mogelijke wijzen van verdeling  besproken.  Even de advocaten aan de zijlijn, alhoewel ze natuurlijk wel continu betrokken bleven. Heleen vond dit alleen maar positief, ze zag dat we elkaar nog steeds wat gunden. De financieel adviseurs hebben samen met de advocaten voor ons allebei niet alleen naar de korte termijn gekeken, maar ook naar hoe het over een aantal jaren zou zijn. Daarbij is ook rekening gehouden met de zaak van mijn ex.

Hoe was het, om de stap naar een advocaat te moeten maken? Voor veel mensen is dat een behoorlijke drempel.

Dat was het inderdaad best. De achterliggende reden is al een gevoelig iets, en al kwam het initiatief wel bij mij vandaan, het brengt toch emotie mee. Heleen pakt dat in alle rust op. De stap was wel groot om te nemen, maar het eerste gesprek met Heleen gaf me een heel rustig gevoel. Ik heb zonder poespas of zonder zaken achter te hoeven houden mijn verhaal kunnen doen. Als het gevoel gelijk goed is, als er vertrouwen is, dan is het veel makkelijker om zaken te bespreken.

Hoe ben je bij Donckhof/Heleen Scheer terecht gekomen?

Mijn zwager werkte bij hetzelfde bedrijf als de partner van Heleen. Eigenlijk op zijn advies. Hij kende Heleen zelf niet, maar wel haar partner en daar was hij tevreden over. Het is allemaal onbekend terrein natuurlijk, dus als het je dan aangereikt wordt… Vervolgens ging het eerste kennismakingsgesprek goed, het gaf me een rustig gevoel en vertrouwen, ze luisterde echt, dus ik hoefde niet meer verder te kijken.

Hoe is het proces verder verlopen?

Mede dankzij de hele aanpak, dus met de advocaten en financieel adviseurs, heel positief. Uiteindelijk blijft het resultaat voor mij en mijn ex over. De toekomst van beiden staat of valt met hoe het proces verloopt. We hebben samen ook twee kinderen, dus in ons geval kunnen we het nooit helemaal afsluiten. Als er dan in het proces iets blijft hangen, gaat dat nooit meer goed. We moeten beiden verder, we gaan verder en wij kunnen ook verder. We gunnen elkaar een goede toekomst.

Wat typeert Heleen Scheer?

Het eerste wat in mij opkomt: ze is vrij klein, maar ze staat haar mannetje. In mijn geval zijn er ook kinderen betrokken. Heleen heeft ook kinderen, misschien helpt het ook wel dat ze vrouw is. Voor een vrouw iets regelen door een advocaat die vrouw is en zelf ook kinderen heeft… het maakt het misschien toch net iets makkelijker. Ze is heel open en direct, en geeft goed advies. Ik hoop natuurlijk nooit meer een advocaat nodig te hebben, maar mocht dat wel zo zijn bel ik Heleen. Je hebt twee jaar met elkaar meegelopen, dat is toch een hele periode.

Wat zou je achteraf graag anders gezien hebben?

Dat kan ik eigenlijk zo niet noemen. Het totale financiële plaatje is natuurlijk pas helder aan het eind van de scheiding, maar we hebben ons eigenlijk in niets vergist. We hebben continu geweten waar we aan toe waren, alles is in overleg gegaan, niets is geforceerd. We hebben altijd duidelijke uitleg gekregen bij het plan dat Heleen adviseerde. Positief vond ik ook dat ze er totaal geen moeite mee had dat we een financieel adviseur inschakelden. Integendeel, de financieel adviseur is zelfs op advies van Heleen ingeschakeld.

Als iemand een advocaat zoekt, waar moet hij of zij bij de keuze op letten?

In eerste instantie het gevoel bij het kennismakingsgesprek. Heb je geen goed gevoel, kijk dan verder. Je moet heel veel privé informatie delen. Veel van die dingen weten je beste vrienden nog niet eens. Heleen gaf mij een gevoel van vertrouwen en rust; dat het allemaal goed zou komen.

En hoe belangrijk is de deskundigheid van een advocaat bij de keuze?

Advocaat word je niet zomaar volgens mij, daar gaat heel wat studie aan vooraf. Dus die knowhow zit denk ik bij allemaal wel goed. Maar het gevoel, dat maakt het verschil. En scherp zijn; dus niet als ik vandaag bel volgende week een keer terugbellen.

Wat zou je andere mensen, die in een vergelijkbare situatie zitten, nog graag mee willen geven?

Natuurlijk is de situatie voor iedereen altijd verschillend, maar realiseer je dat “volle tevredenheid” altijd lastig is, een scheiding blijft schipperen. Ellenlang strijden heeft geen zin, je moet een streep trekken bij “hier kan ik mee leven, zo is het goed”.  Als wij alles op de weegschaal hadden gelegd, had mijn ex nu bijvoorbeeld geen eigen zaak meer gehad. Dat is ook niet reëel naar de kinderen. Voor hen is het ook belangrijk dat er een vader is die zich weet te redden. Je moet niet het onderste uit de kan willen halen, maar ook naar de toekomst kijken. Dit inzicht heb ik ook van Heleen meegekregen. Er zijn meer dan genoeg vechtscheidingen, die zijn niet realistisch meer, dan kijk je alleen naar het moment.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

U kunt een kennismakingsgesprek plannen via ons contactformulier.

Hier zijn wij ook actief